Monday, March 31, 2008

Πόσους;

Πόσους χωράει ένα σύμφωνο συμβίωσης;

Του Κωστή Παπαϊωάννου


Επικρίθηκε η Ιερά Σύνοδος επειδή χαρακτήρισε πορνεία κάθε συζυγική σχέση εκτός ορθόδοξου γάμου. Και όμως. Η Εκκλησία δικαιούται να απευθύνεται στους πιστούς ασκώντας το ποιμαντικό της έργο με γνώμονα το δόγμα της και με τον τρόπο που η ίδια επιλέγει. Δικαιούται να αξιολογεί ένα νομοθέτημα που θεωρεί πως αγγίζει τον πυρήνα της ηθικής. Η συντεταγμένη πολιτεία εντούτοις οφείλει να νομοθετεί με διαφορετικά κριτήρια. Εκεί μετρούν, ή πρέπει να μετρούν, οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα διεθνή πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Άρα, η συζήτηση περί «πορνικής συμβίωσης» κακώς μονοπωλεί την τηλεοπτική παρουσίαση του θέματος . Άλλα είναι τα θέματα αρχής.
Πρώτον, είναι απαραίτητο ένα σύμφωνο συμβίωσης; Καλύπτει πραγματικές ανάγκες μέρους της ελληνικής κοινωνίας; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική. Η κοινωνική πραγματικότητα υποδεικνύει την ανάγκη να προβλεφθούν ρυθμίσεις για τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που επιλέγουν να συμβιώσουν χωρίς την τυπική δέσμευση του γάμου.
Δεύτερον, είναι ορθή η εισαγόμενη νομοθετική ρύθμιση; Ναι, είναι ορθή αφού διευκολύνει δύο πρόσωπα να ασκούν το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα να ορίζουν τη ζωή τους επιλέγοντας ελεύθερα τον ή τη σύντροφό τους και προσφέρει ευελιξία στην επιλογή της μορφής που θέλουν να έχει αυτή η σχέση. Ταυτόχρονα όμως όχι, δεν είναι ορθή η νέα ρύθμιση, αφού αυτό το δικαίωμα δεν παρέχεται σε κάθε άτομο, αλλά αποκλείονται τα ομόφυλα ζευγάρια. Αγνοούνται έτσι οι δεσμευτικές για τη χώρα μας ρυθμίσεις που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Για τον λόγο αυτό, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να επεκτείνει το συζητούμενο σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Επιτροπή άλλωστε από ετών έχει υποστηρίξει τη νομική αναγνώριση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ούτως ώστε να αρθούν οι δυσμενείς διακρίσεις σε κληρονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό, υγειονομικό, συνταξιοδοτικό, προνοιακό και εργασιακό επίπεδο. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ευπρόσδεκτη η θετική ανταπόκριση του υπουργείου στην πρόταση να μελετηθούν οι παράμετροι μιας τέτοιας ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προσοχή όμως. Το υπουργείο προσανατολίζεται σε κλιμακωτή ρύθμιση του θέματος, δηλαδή άμεση αναγνώριση της συμβίωσης ετεροφύλων και μελλοντική μελέτη (όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος παραπομπής στις ελληνικές καλένδες) της συμβίωσης ομοφύλων. Με τον τρόπο αυτόν η πολιτεία θεσμοθετεί σήμερα μια διάκριση εις βάρος μιας κατηγορίας συμπολιτών μας και τους υπόσχεται πως ίσως η διάκριση αυτή αρθεί αύριο. Μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί.
Εντέλει, η πατερναλιστικού τύπου ηθική καθοδήγηση στον τρόπο που διάγουμε τον αυστηρά ιδιωτικό μας βίο είναι αναμενόμενη όταν εκπορεύεται από έναν θεσμό όπως η Εκκλησία. Δεν είναι όμως θεμιτό να διεκδικεί αυτόν το ρόλο μια δημοκρατική πολιτεία.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Sunday, March 30, 2008

ασκήσεις 7



πάρε μια έκφραση σοβαρή



μη μου πεις ότι βαριέσαι...



στείλε τώρα ένα φιλάκι



και πες σε όλους πως μια καινούργια βδομάδα ξεκινά!

p.s. άλλαξες την ώρα;
p.s.2 το μοντέλο μηνός Μαρτίου απολύεται ώς ανεπαρκές-καταβαράθρωσε την υψηλή
αναγνώσιμότητα αυτού του blog στο ναδίρ. Τρομάρα σου που ήθελες να κάνεις και γυμνά...

φιλιά
Καλή βδομάδα...με περισσότερο φως σ΄όλους!

Friday, March 28, 2008

ασκήσεις 6





κάθε...




δέκα

ασκήσεις 5





καλημέρα

Thursday, March 27, 2008

ασκήσεις 4



































































































Έτσι για να βοηθώ τη μνήμη μου να σε θυμάται...



βράδυ της περασμένης κυριακής

Wednesday, March 26, 2008

ασκήσεις 3



εναλλακτικός τίτλος:
" ω καλή μου νερατζιά"...

3 μέρες μετά

Tuesday, March 25, 2008

ασκήσεις 2



Ψύχρανε ο καιρός απόψε, και σήκωσε αεράκι.

Καλή ευκαιρία για βόλτα καθώς ο αέρας μοιάζει να παρασέρνει τις μυρωδιές των σκουπιδιών που περνώ από δίπλα. Η συγκομιδή θα αρχίσει σιγά σιγά, αλλά σίγουρα θα περάσει καιρός να καθαριστεί το χάος.

Ζω σε μια περιοχή που εξακολουθούν να υπάρχουν μονοκατοικίες, αυλές και αποθηκευτικοί χώροι. Ποτέ δεν κατάλαβα πως μόνοι μας είμαστε ανίκανοι να προστατέψουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο κατοικούμε, επιτρέποντας αυτές τις εικόνες κυριολεκτικά δίπλα από τα μπαλκόνια και τις πόρτες μας.

Όταν πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκαν δυο ξέμπαρκες σκουπιδοσακούλες έξω από το κάδο του σπιτιού μου, που μέχρι τότε αποτελούσε παράδειγμα ενός ξέχειλου αλλά τουλάχιστον μοναχικού κάδου, σκέφτηκα ποιος επιτέλους ήταν αυτός που δεν μπορούσε να φυλάξει τα σκουπίδια του σε καλά κλεισμένες σακούλες σε κάποιο δικό του χώρο μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκομιδής.

Πέρα από το γεγονός με τον ανυπόμονο γείτονα, όταν τελικά πέρασε το απορριμματοφόρο, πήραν και αυτές τις σακούλες. Τι θα γίνει όμως με τα βουνά των σκουπιδιών που παντού υπάρχουν τριγύρω; Χέρια αναγκαστικά θα μπουν για να απομακρύνουν τις σαπισμένες μάζες, αφήνοντας ένα ρυπαρό περιβάλλον και εξίσου ρυπαρούς κάδους που από καιρό δεν απολυμένονται. Και είπαμε αυτό θα πάρει καιρό ενώ το χάος εξακολουθεί να υπάρχει έξω από τα σπίτια μας.

Έξω φυσάει αέρας, αναδεύοντας τις σημαίες της εθνικής μας περηφάνιας, άραγε τι χρώμα θα είχε η σημαία της καθημερινής μας περηφάνιας;

Αλλά ας αφήσουμε αυτές τις φιλοσοφικές ρητορίες και ας παραγγείλουμε μια πίτσα ακόμα κι ας ανοίξουμε ένα κουτάκι coca cola επιπλέον.

Τα βουνά των σκουπιδιών είναι το επίτευγμα του δικού μας πολιτισμού, του πολιτισμού των σκουπιδιών και αυτός ο αρκούδος τι θέλει και με κοιτά;

Αυτή η σκορδαλιά μου κάθισε βαριά…


Monday, March 24, 2008

ασκήσεις 1




καλή βδομάδα...μ΄αγκαλίτσες
(ήταν περισσότερο παθιασμένο, παρά θυμωμένο ως φαίνεται, αλλά όπως και να το κάνουμε σε μερικές περιπτώσεις θέλει και λίγο δόντι... :)

Friday, March 21, 2008

επίθεση...




καλό σ/κ!

Monday, March 17, 2008

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ




ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ / A DOMESTIC PARTNERSHIP THAT DISCRIMINATES? NO THANKS



Στην Ελλάδα οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν από διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο. Καμιά φορά όμως φτάνει μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα 'συμβόλαιο συμβίωσης' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θεωρούμε ότι ένα απλό 'συμβόλαιο' μπορεί να λύσει τα ζητήματα των ζευγαριών ίδιου φύλου, ούτε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Πιστεύουμε όμως ότι η προτεινόμενη διάκριση είναι κατάφωρα αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες ήδη παρέχουν νομική κατοχύρωση στα ζευγάρια ίδιου φύλου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα για όλους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη φορά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ



In Greece gays, lesbians and transexuals know about discrimination. They face it daily from their families, in their social lives and in the professional field. But sometimes, all it takes is a single straw to break the camel's back. According to press reports, the greek government is preparing to introduce a domestic partnership 'contract' EXCLUSIVELY for unmarried heterosexual couples. We do not believe that a mere 'contract' can resolve the issues same-sex couples face or ensure their fair treatment under the law. However this discriminatory proposal is a direct contravention of the greek Constitution, as well as european human rights treaties. Especially since same-sex couples already enjoy legal rights in 18 european nations. The aim of this intervention is to make sure that european institutions, human rights organisations, websites and weblogs from around the world learn about these proposals. What we ask for is equal rights for all. Nothing more and nothing less. This time around we will not sit idly by. This time around we will not keep silent. GREEK BLOGGERS AGAINST DISCRIMINATION


o κατάλογος με τα blog των συμμετεχόντων στον gay super hero
το εικαστικό είναι του πάντα υπέροχου greek gay lolita
αφιερώνεται στον erva από το Απέναντι Πεζοδρόμιο που είχε και την αρχική ιδέα
χρησιμοποιήστε το υλικό για το δικό σας blog
και ενημερώστε τους φίλους σας για αυτό!

Wednesday, March 12, 2008

escaping...


photos by Jo Brunenberg





οι παραπάνω φωτό ανήκουν στη σειρά Αntlantikwal τραβηγμένες την περίοδο ανάμεσα στο 82 και 86 στη βόρεια ακτή της Γαλλίας. Το τοπίο αποτελούν τα αμυντικά έργα, κατάλοιπα του οχυρωματικού έργου των γερμανών για το δυτικό μέτωπο. Τοπίο άχρονο ταυτόχρονα και χαμένο, με την παρουσία των απαλών γραμμών των γυμνών σωμάτων να μπερδεύεται με την αυστηρή γεωμετρία των ερειπίων.





















escaping images, η επόμενη σειρά της περιόδου 84-89 με πολλές φωτογραφίες να συνεχίζουν στην ατμόσφαιρα του προηγούμενου περιβάλλοντος. Η πολλαπλή έκθεση πάνω σ΄ ένα αρνητικό, αποτελεί το μοτίβο αυτής της δουλειάς, οδηγώντας τη φαντασία ανάμεσα στα όρια του ονειρικού και του πραγματικού. Ο κόσμος εδώ είναι σαν ένας σπασμένος και αντιστραμμένος καθρέπτης που οι ρωγμές του αντανακλούν σημάδια αφής, και δεν ξέρω γιατί, μου φέρνουν στο νου τους ήχους μιας μακρινής θάλασσας... (τα σκασίματα του τοίχου μοιάζουν με σμήνη πουλιών που η τεντωμένη φιγούρα μοιάζει να προσπαθεί να αδράξει … Η πέτρα με την ενσωματωμένη μορφή μου φέρνει στο μυαλό τους απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκει κανείς μέσα στα κεχριμπάρια, που λένε πως είναι σύνηθες να συναντήσει κανείς στις παραλίες της βόρειας θάλασσας...


Ο Ολλανδός Jo Brunenberg αποψινός φιλοξενούμενος και το site του εδώ.

Tuesday, March 11, 2008


Saturday, March 01, 2008

Ένα βήμα μπροστά…

πόσα βήματα άραγε πίσω;


Η παρούσα κυβέρνηση ανακαλύπτει μετά από χρόνια τη ξεχασμένη σε συρτάρια πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης. Μάλλον γιατί οι συγκυρίες πλέον είναι ευνοϊκές, ενώ τότε δεν ήταν; Δεν είχε ανοίξει ο κοινωνικός διάλογος…Φαίνεται η καινούργια εποχή που μοιάζει να ξεκινά στην ελλαδική εκκλησία και η άνοδος ενός κομματιού της αριστεράς που πολλοί (και μεταξύ μας ακόμα), προεικονίζουν πως θα είναι μια κούρσα αντοχής και όχι κάτι το παροδικό, οδηγεί την κυβέρνηση σε μια κίνηση προωθημένη(;). Χωρίς την διασπαστική για τα πολιτικά πράγματα παρουσία του προηγούμενου προκαθήμενου (ποιος δεν θυμάται τα περί δεξιάς του Κυρίου και άλλα ανεκδοτολογικά κατά τη διάρκεια της θητείας του) και μια αριστερά που αναδύεται σαν την ωραία κοιμωμένη δανειζόμενη τη ορμή από την νεαρή ηλικία του νεοεκλεγούς προέδρου της και της δυναμικότητας στο κοινωνικό ρεύμα που προκαλεί, η κυβέρνηση αποφασίζει να ξεσκονίσει ελαφρώς την πιτυρίδα συντηρητισμού από τα πέτα της.

Προωθώντας λοιπόν το σύμφωνο συμβίωσης αποκλειστικά για ετερόφυλους, πιστεύει η κυβέρνηση πως πραγματοποιεί μια προωθημένη κίνηση; Όχι, αποτελεί μια κίνηση αποκλεισμού. Απομονώνει μια μερίδα ελληνικού πληθυσμού που διεκδικεί ( είμαι απόλυτος στην λέξη αυτή) το δικαίωμα στη συμβίωση και την περιουσία τους. Το δικαίωμα τους να αποτελούν ένα ισότιμο ζευγάρι απέναντι στο νόμο του κράτους.

Θεωρώ υποκριτικό η προπαρασκευαστική νομική επιτροπή που έχοντας σαν πρότυπα τα σύμφωνα συμβίωσης και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία που υπάρχει στη Γαλλία, την Ολλανδία, στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., να συντάξει προτάσεις στις οποίες να υπάρχει ορισμός φύλου και ετεροκανονικότητας που αφορά το νομοσχέδιο αυτό.

Αυτό λέγεται στρουθοκαμηλισμός κύριοι στην ευνοϊκότερη των αποδόσεων του, σε μια χώρα που γελά και ο τελευταίος πικραμένος με την αύρα των πολιτικών σχολίων του περιβόητου DVD.

Κύριοι δεν θα αλλάξετε ποτέ, η πιτυρίδα από το πέτο θα πέσει πάλι πάνω στο παντελόνι σας. Οι καιροί έχουν αλλάξει όμως, έχουμε αλλάξει και εμείς!

Υγ) δε ξαναπίνω πρωϊνό καφέ διαβάζοντας ειδήσεις…:-D

Υγ2) fuck...παραλίγο να το ξεχάσω ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

header's photo by 3amfromkyoto